Vanaf 1 juni 2016 is bij de Cornershop Soesterberg aan de Rademakerstraat 21 het VVV – informatiepunt voor de Utrechtse Heuvelrug gevestigd.

Bij dit toeristische informatiepunt kunt u terecht voor fietskaarten, folders van evenementen, het VVV – krantje voor Soesterberg en ook voor de plaatsen in de directe omgeving zoals Soest, Amersfoort, Zeist  en Den Dolder.

VVV Tourist informatiepunt bij de Cornershop Soesterberg
VVV zuil bij de Cornershop Soesterberg
Cornershop Soesterberg

Bij de Cornershop zijn er fietskaarten en wandelroutes te krijgen van Soesterberg en de Utrechtse Heuvelrug!

Gratis wandel en fietskaart Soesterberg bij de Cornershop

Haal gratis uw wandelroute Soesterberg van 9 km en tegenwoordig is er ook een gratis fietsroute langs het militair erfgoed van 43 km bij de Cornershop Soesterberg.

Soesterberg ligt midden in het groen van de Utrechtse Heuvelrug en onderscheidt zich door een uniek verleden. In 1804 vestigden zich de Franse troepen in de nabijgelegen bossen bij Austerlitz met hun paarden. Achter Soesterberg ontstond een oefenterrein voor troepen en artillerie. Rond 1910 werd bij Soesterberg door twee visionaire ondernemers het eerste vliegveld van Nederland (en één van de eerste vliegvelden van Europa) ingericht op de heide ten noorden van het dorp.

In 1913 besloot Defensie het terrein te kopen en was de Nederlandse luchtmacht een feit. WO1 bracht honderden vliegtuigen van de oorlogvoerenden naar Soesterberg in beslaggenomen na een noodlanding binnen de landsgrenzen. In de nadagen van WO1 ontwikkelde de vliegheide zich tot een ware toeristische attractie met tienduizenden bezoekers per jaar. WO2 betekende overname van de vliegheide door de Duitsers, die er een modern vliegveld van maakten met betonnen landingsbanen.

De Koude Oorlogsperiode maakte vervolgens dat het vliegveld in 1956 een NAVO-vliegveld werd, gerund door de Amerikaanse luchtmacht. Veel Amerikanen woonden met hun gezin in het dorp gedurende 40 jaar, hun kinderen bezochten er de lagere scholen. De val van de Berlijnse muur in 1989 luidde het einde van de Amerikaanse aanwezigheid in; zij vertrokken in 1995 definitief en de basis werd overgenomen door de Nederlandse Luchtmacht tot de sluiting in 2008.

Een eeuw luchtvaarthistorie heeft gemaakt dat de naam Soesterberg nationaal en internationaal een bijzondere betekenis heeft. De wijde omtrek is bezaaid met overblijfselen van militaire installaties. Een aantrekkelijk toeristisch doel in combinatie met de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.

Naast alle folders, krantjes, fietskaarten kunt u bij de Cornershop Soesterberg ook terecht voor boeken over oud Soesterberg.

Boek Oud Soesterberg bij de Cornershop

Bij de Cornershop Soesterberg kunt u vanaf nu terecht voor het nieuwste boek van Dik Top: De autobusdienst Amersfoort – Utrecht van Jan Leguit te Soesterberg.
Zijn touringcarbedrijf, zijn concurrenten, zijn latere activiteiten en zijn opvolger.

In dit boek beschrijft Dik Top hoe Jan Leguit, die in 1919 naar Soesterberg verhuisde hoe hij van taxichauffeur en verkoper van onderdelen voor de autobranche uiteindelijk een succesvolle busondernemer werd.

In dit boek, ruim voorzien van foto’s komt naast de activiteiten van Jan Leguit ook de ontwikkeling van het openbaar vervoer in het oostenlijk deel van de provincie Utrecht ter sprake: de trams van O.S.M.(NBM), de busondernemingen B.A.B.(de Bilt), Brockway(Zeist), Van Setten en E.B.O.(Driebergen), Van Geerestein en Tensen(Soest) en vele andere.

Het boek kost € 19,95

Boek van Dik Top bij de Cornershop

Bij de Cornershop Soesterberg kunt u ook terecht voor verschillende VVV – Cadeaubonnen!

Naast de VVV – cadeaubonnen is er ook een groot assortiment cadeaubonnen en bioscoopbonnen!

VVV-cadeaukaart bij de Cornershop Soesterberg